top of page

ΚΤΙΡΙΟ ΤΕΧΝΩΝ    Αρχιτεκτονικός  Διαγωνισμός στο Κολλέγιο Αθηνών συμμετοχή
 
 

ACCamera_6 (4) - Copy.jpg

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Σε ένα Κτίριο Τεχνών σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία συντελεί ολοένα και περισσότερο στη διασύνδεση όλων των τεχνών. Η διασταύρωση όλων των ειδικοτήτων και η μεταφορά αυτής της εμπειρίας στο δομημένο χώρο και στο φυσικό περιβάλλον ενέπνευσαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πρότασης με σκοπό τη δημιουργία ενός Κτιρίου Τεχνών χώρου αναφοράς τόσο σε λειτουργικό όσο και σε μορφολογικό επίπεδο.

Η ιδέα πίσω από τη μορφή του Κτιρίου Τεχνών είναι ένας εικαστικός περίπατος που δεν περιορίζεται στο όριο του κτιρίου αλλά επεκτείνεται στον περιβάλλοντα χώρο συνδέοντας τις σχολικές εγκαταστάσεις, κτιριακές και μη, προσφέροντας ερεθίσματα που καλλιεργούν τη δημιουργική περιέργεια.  

Η φυσική διαγώνια πορεία των μαθητών όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά ενέπνευσε ένα μονοπάτι-πέρασμα που διασχίζει ανεμπόδιστα το κτίριο μετατρέποντας το σε ένα χώρο ζωντανό και δυναμικό. Η ιδέα των μαθητών να  διατρέχουν  καθημερινά το Κτίριο Τεχνών για να κατευθυνθούν προς το αθλητικό κέντρο, τον στίβο, το κολυμβητήριο  και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Campus χωρις να παρεμβαίνει στη λειτουργία του Εκπαιδευτικού ενίσχυσε την ένταξη και το ρόλο του Κτιρίου Τεχνών στο campus : ενός ζωντανού χώρου που να σφύζει από ζωή και ερεθίσματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει ως στόχο να διευκολύνει και να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία τόσο σε οριζόντιο επίπεδο όσο και σε κατακόρυφο των μαθητών και των επισκεπτών που θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκθέσεις, να ενημερωθούν, να διδαχθούν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.

Όσον αφορά την ένταξη του Κτιρίου Τεχνών στο Campus ένα άλλο στοιχείο έμπνευσης ήταν το ίδιο το φυσικό κατάφυτο περιβάλλον  που το περιβάλλει καθώς και η απεριόριστη θέα. Γι αυτό το  έργο μελετήθηκε αφήνοντας τη θέα και το φως να διεισδύσει άπλετα στο εσωτερικό του μέσω των μεγάλων υαλοστασίων. Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό πεζή με ράμπα κλίσης 5% εως το δεύτερο όροφο ενσωματώνοντας το αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον.

Επίσης σημαντικά στοιχεία στη σύνθεση του Eκπαιδευτικού Kέντρου υπήρξαν ο προσανατολισμός σε σχέση με το φυσικό φωτισμό όπου βασική επιδίωξη ήταν όλα τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας να έχουν νότιο προσανατολισμό που είναι ο επιθυμητός  όπως και η χωροθέτηση του Εκθεσιακού Χώρου μπροστά με σκοπό τη μέγιστη προβολή του και άμεση πρόσβαση του από τις δύο πύλες.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο έχει ενιαία κάτοψη μόνο στο ισόγειο. Στον Α όροφο το μονοπάτι τέμνει το κτίριο και είναι ημιυπαίθριο με γυάλινη μεταλλική οροφή διαιρώντας το σε δύο τμήματα το Νότιο και το Βόρειο. To μονοπάτι του Α ορόφου προσεγγίζεται ανατολικά μέσω του υπαίθριου τριγωνικού κλιμακοστασίου στο ισόγειο ενώ είναι ομοεπίπεδο με το φυσικό έδαφος στη δυτική πλευρά. Στο Β όροφο τα δύο τμήματα του Εκπαιδευτικού Κέντρου ενοποιούνται μέσω στεγασμένης γέφυρας.

Τα δύο τμήματα οργανώνονται με διαφορετικό τρόπο, εκφράζοντας τις λειτουργίες που φιλοξενούν και τις ανάγκες για φωτισμό. Το αίθριο αποτελεί τον πυρήνα του κτιρίου και συνδέει οπτκά όλους τους ορόφους μεταξύ τους και με το μονοπάτι. Αντανακλά την ενέργεια ενός κτιρίου που σφύζει από ζωή όπου η δημιουργία από τις αίθουσες διδασκαλίας μεταφέρεται στους διαδρόμους, στην πλατεία του αιθρίου, και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ένα Κτίριο Τεχνών είναι ένα κτίριο δημιουργίας, ένα κτίριο σε κίνηση, αυτό το στοιχείο αποτυπώθηκε στη γλυπτική σύνθεση των όγκων και των επιφανειών. Οι όψεις του με τα τεθλασμένα κατακόρυφα επίπεδα που μεταλλάσσονται προσφέρουν διαφορετική θέα από κάθε σημείο όπου το παιχνίδι φωτός και σκιάς εναλλάσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας χαρίζοντας μια κίνηση στο κτίριο. Η δυναμική ένταξη του Κτιρίου Τεχνών στη σχολική ζωή και διαδρομή εντός του Campus  αντικατοπτρίζεται και  στη μορφή του, η οποία  εκπέμπει ένα δυναμισμό σχηματοποιημένο με ενδιαφέρουσες γωνίες, στέγες, κυματοειδείς όψεις που χαρίζουν κίνηση, πρίσματα που αντανακλούν το φως και δημιουργεί ένα νέο πόλο έλξης και εκτός των ορίων του σχολείου. Η ελεύθερη μορφή ,η γλυπτική προσσέγγιση και η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζουν την  αρχιτεκτονική ταυτότητα του Κτιρίου Τέχνη έχουν ως στόχο να αναδείξουν αυτή την περιοχή του Campus και να τη συνδεσουν λειτουργικά και οργανικά με το σχολείο.

ARTS BUILDING SITE PLAN
PLANS.jpg
FACADES - CROSS  SECTIONS.jpg
POSTER 4 3D IMAGES.pdf.jpg
© Copyright

Γ.Ε.ΜΗ124468659000

©2020 by Ι.MYLONADIS & Associates  all rights reserved

  • Facebook
bottom of page